top of page
  • Yazarın fotoğrafıKonuralp Diribaş

Hakediş nedir? Kliniklerde ay sonunda hekimler paralarını nasıl alırlar?

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2020

Hekimlerin yaptıkları tedavilerde; tedavi ücretinin belli bir miktarı veya yüzdesi klinik tarafından hekime ödenir.


Hakedişler genelde ay sonunda yapılır. Bu ödemelere hakediş denir. Örnek: 100 TL‘lik tedavi yapan bir hekime ay sonunda 35 TL ödenir.

Yaygın olarak hekimler maaşlarını nasıl alırlar:

1. Sabit maaş + sigorta: Genelde yeni mezun, uzman olmayan veya 5-6 yıldan az tecrübesi olan hekimler için yaygındır.


2. Sabit maaş + sigorta + prim: Genelde uzman olmayan hekimler için kullanılır. Örnek: 5.000- 6.000 TL maaş + her tedaviden %10- %20 prim veya bir ciro hedefi o hedefi geçince farklı rakam. Örnek: Sabit maaş + 10.000 TL ciroya kadar %25, daha sonra %30.


3. Sadece prim: Bir hekim bir kliniğe belli zamanlarda gelir. Yaptığı tedavilerden belli bir yüzde alır. Bu yüzde %30- %50 arasında değişebilir. Genelde uzmanlık gerektiren işlerde (ortodonti, periodontoloji, pedodonti, cerrahi) bu yöntem kullanılır. Bazı klinikler bu oranlar üzerinden laboratuvar, işletme giderleri, KDV, banka komisyonu vs. düşülebilir.


4. Tedavi başına ödeme: Bazı klinikler yapılan bir tedaviye belli bir ücret öderler. Hekim hastaya tedavi yaptığında ay sonunda parayı hak etmiş olur. Bu yöntem hastaların paralarını ödeyip ödememesinden bağımsızdır. Örnek her kompozit dolguda hekime 100 TL ödenir veya her kanal tedavisinde 200 TL ödenir.


5. Puan üzerinden hakediş: Yaygın olmasa da bazı klinikler yapılan her tedaviye belli bir puan verirler. Bu puan üzerinden ay sonunda hekimin hak edişini hesaplarlar. Örneğin: kompozit bir yüzlü 10 puan , kompozit 2 yüzlü 15 puan gibi düşünülebilir. Ay sonunda bu puanlar toplanır ve belli bir katsayı ile çarpılır. Bu miktar üzerinden hekim ay sonunda parasını alır.

Genel bilgiler:

Hakediş miktarı hesaplanırken laboratuvar, malzeme ücretleri düşme: Bazı klinikler yukarıdaki mantıklardan birini kullanırken hekimden laboratuvar masrafı, implant maliyeti gibi ücretler düşebilirler. Örneğin: Bir kliniğin Total protez ücreti 3.000 TL olsun. Bunun üzerinden 600 TL laboratuvar masrafı kesip hekimin 2.400 TL üzerinden hakediş almasını isteyebilirler. Bu uygulamada Total protez ücreti ikiye ayrılır: işçilik + maliyet = 2.400 +600 =3.000 TL gibi düşünülebilir.


Bir hekim farklı işlemlerden farklı hakediş alabilir. Örnek: Bir endodontist; endodonti ile ilgili tedavi yaparsa %40, normal bir tedavi yaparsa %32 alır. Örnek: Bir hekim kliniğin hastalarına bakarsa farklı komisyon, kendi hastasına bakarsa farklı komisyon alabilir. Örnek: Hekim kendi hastasına bakarsa %34, kliniğin hastasına bakarsa %32 komisyon alır.


Bazı branşlarda malzemelerini kendisinin getirmesi beklenebilir. Örnek: Ortodonti için malzemeleri hekimin getirmesi beklenebilir.

Hekimlere yüzde kaç vermek gerekir? Piyasada hekimlere %50, %60 komisyon verenlerin olduğunu biliniyor. Klinik sahipleri bunu genelde "O tedavi burada yapılsın istiyoruz onun için kabul ediyoruz" derler. Örnek: Ortodonti.

Hekimlere ödenen ücretlerin %35’inden sonrası kliniğe zarar verebilir. (Hekimin kullanacağı malzemeleri kendi getirmeyeceği kabul edilmiştir.)


Bazı hekimler vergi mükellefidir. Hekimler kliniğin çalışanı değildirler. Ay sonunda alacakları ücret kadar kliniğe fatura keserler. Prim ile çalışırlar, yine yapılan tahsilat üzerinden ödemelerini alır. Ay sonunda hekim kliniğe faturasını keser. Bu yöntem klinikler için en akılcı yoldur.


Hakediş hesaplarken ödeme biçimi önemlidir.

Hekimin ay sonunda hastanın yaptığı 100 TL ödeme üzerinden hak edişin oluşacağını farz edelim.

Hasta kredi kartı ile ödeme yaptı ise: Kredi kartı komisyonunun %2, hekimin hakedişinin %35 olduğunu kabul edelim. Ay sonunda hesaplanacak ücret: ödeme (100 TL)- banka kom. (%2) = 98 TL. Bu miktar hekimin hakediş yüzdesi (%35) ile çarpılacak ve sonuçta 98*0.35 =34,3 TL hekim hak edecekti.

Hasta ödemeyi nakit yapsa idi : ödeme (100 TL) x hekimin hakediş yüzdesi (%35) alacaktı. Kısaca 100*0.35 =35 TL alacaktı.


Hekime ödeme yaparken KDV miktarı düşülmelidir. Örnek: Hastaya 100 TL + (%)KDV =108 TL karşılığı tedavi yapıldığını kabul edelim. Öncelikle KDV miktarının ayrılması gerekmektedir. burada hekimin hak edişine konu olan miktar 100 TL'dir. Dr. Organizer Diş ver. 7.0 otomatik olarak KDV'yi ödemeden ayırır.


Asistanlarla komisyon ile çalışma: Bazı kliniklerde hekimlerin yanında onları asiste eden kişilere de tedavi ücreti üzerinden yüzde verilir. Örnek: Hemşire düşük bir maaş alır, her asiste ettiği tedavi için maaşına ek tedavi ücreti üzerinden %1 alır.


Yukarıda anlatılan tüm mantıklar Dr. Organizer Diş ver. 7,0 üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Bu işlemlerin nasıl yapıldığını adım adım alttaki iki videodan izleyebilirsiniz.





Bu videoları buradan izleyebilirsiniz. Video başlık adı : "Dr. Organizer Diş ver 7.0 Adım adım hekimlerin hakedişleri -1" ve "Dr. Organizer Diş ver 7.0 Adım adım hekimlerin hakedişleri -2 " dir.




 

Anahtar kelimeler..

Dişhekimliği otomasyonu, Dental yazılım, Dental yazılımlar, Dental program, Dental otomasyon

1.915 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page